"Ik ben Robert Beernink, geboren in Lonneker, nabij Enschede."

Rober Beernink, auteur

Auteur van kleine grote verhalen

Robert Beernink schrijft romans, cursiefjes en light-verse. Hoewel stevig geworteld in de regio, is zijn blikveld mondiaal. Vanuit de observatie dat het gedrag van mensen, ongeacht het niveau dat ze zich aanmeten en de situaties waarin ze belanden, meer overeenkomsten dan verschillen vertoont, brengt hij grote thema’s terug tot microschaal en legt bloot hoe de eenling zich in de massa probeert te handhaven.

Paneel van Inspiratie

Biografie

Robert Beernink (1958) woont en werkt in Enschede. Na enkele jaren Engelse taal- en letterkunde te hebben gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen en een maatschappelijke carrière, is hij zichvolledig gaan toeleggen op schrijven.

  • Biografie (uitgebreid):

    Robert Beernink werd op 25 februari 1958 geboren in Lonneker, nabij Enschede.


    In 1964 verhuisde het zeskoppige gezin naar Enschede, waar hij naar de lagere Willibrordschool ging, het VWO doorliep op het Jacobuscollege en vervolgens enkele jaren Engelse Taal- en Letterkunde studeerde aan de Universiteit van Nijmegen. Daar raakte hij gefascineerd door de Engelse cultuur en in het bijzonder de humor.

    Terug in Twente bleek de toekomst een geheel ander perspectief voor hem in petto te hebben: in 1980 trad Robert in dienst bij een financiële instelling, waar zich een tot dan toe sluimerende karaktereigenschap manifesteerde: het plezier in het omgaan met en verbinden van mensen.


    In die periode werd het contact met het toneel- en revue gezelschap uit zijn geboortedorp, waarvan zijn vader een van de oprichters was, intensiever. Na een afname in de jaren zestig door de opkomst van de televisie, groeide de animo om zelf weer op de planken te staan. 


    Aanvankelijk schreef Robert de liedteksten, in later jaren een groot aantal avondvullende revues. Een toneelstuk van zijn hand getiteld De Goudvis en drie van streektaal naar Nederlands vertaalde revueteksten, Mooie Tijden, Op Stap en SamenSpannen, zijn nog altijd te bestellen bij Toneeluitgeverij Grosfeld in Berlicum.


    Behalve steeds weer de sensatie ervaren eigen werk op toneel uitgevoerd zien worden, was dit een waardevolle periode voor de ontwikkeling van Roberts auteurschap. Hij leerde schrijven vanuit het perspectief van publiek en aan welke knoppen te draaien om mensen aan het lachen te krijgen. 


    Ook ontdekte hij dat inspiratie zelden ver weg is. Goed om je heen kijken en luisteren is vaak voldoende om door associëren een potentieel komische scène te onderkennen.


    Van een schijnbaar normale situatie een absurde maken, vergt een bewerking in het hoofd van zowel schrijver als toeschouwer: de context op de juiste afstand van de kijker brengen om die als grappig te laten ervaren. Wie de werking van het menselijk brein kent, weet hoe dat proces verloopt.  


    Dit had tot gevolg dat Roberts associatieknop voortdurend, en nog steeds, op ingeschakeld staat. 


    Het schrijven en publiceren op de eigen website van columns in een zelf opgelegde frequentie - wekelijks - en vaste lengte – eerst 250, nu 99 woorden - bleek een waardevolle oefening in schrijfvaardigheid. 


    Een groot aantal hiervan uit de begintijd is samengebracht in sCrolumns - 204 columns en een poplimerick.


    Nog altijd schrijft Robert wekelijks een #binnendoordenker, een cursiefje van 99woorden, dat via diverse on- en offline media wordt gepubliceerd. 


    Met De Speld als inspiratiebron, verscheen in 2015 en 2016 De StreekSteek, een wekelijkse online krant vol satirische berichten met meestal een verwijzing naar regionaal nieuws. 


    ‘sCrolumns, de gebundelde #binnendoordenkers 2020, 2021, 2023 en De StreekSteek 2015 en 2016 zijn, naast enkele recentere publicaties, op aanvraag gratis verkrijgbaar als Epub en/of PDF.


    De stap van revuescènes die lokale situaties hekelen naar boeken waarin grotere thema’s aan de kaak worden gesteld, is een relatieve. Het doen en laten van mensen op lokaal, nationaal of internationaal niveau is niet wezenlijk verschillend als het eigen- of groepsbelang in het geding is. 


    Het Leukste Dorp – een StrekenSchets uit 2012 was Roberts debuut als boekenschrijver. Deze satire werd in 2013 gevolgd door de speurdersroman De Lonkende Lijkwade. De Apenhof uit 2016 was deels een vervolg daarop. Deze drie boeken, aanvankelijk door Printing on Demand uitgevers uitgebracht, zijn vanaf 2021 herzien, deels herschreven en heruitgebracht door RBmedia, Roberts eigen uitgeverij, en verkrijgbaar in de webshop als Epub of PDF.


    Dat laatste geldt ook voor TukkerTrek (2016), het met een knipoog opgetekende verslag van een wereldreis, waarin de auteur op zoek gaat naar verbindingen met zijn geboortegrond. Dit is Roberts enige onder pseudoniem van intra-cultureel autodidact Henk Boll geschreven werk. 


    Op 1 april 2022 verscheen bij RBmedia Kleuren van de Kameleon – schatplicht & nabuurschap, over de invloed van dit toneel- en revuegezelschap op Roberts leven en werk.


    In 2018 is Robert een verbintenis aangegaan met Ambilicious, uitgever van verhalen, waar inmiddels zijn verschenen: de zAligen (2018), Kruipruimte (2019), Bloemkool & Ei (2019), ‘Pad van Kleren (2020), Nader naar Niets – bijna 100 lichtgedichten (2021) en Aftellen tot de punt (2023).


    De twee laatstgenoemde uitgaven zijn bundels light-verse, Robert noemt ze lichtgedichten. Het pure plezier versjes te schrijven met een grappige, beschouwende of verrassende twist was aangewakkerd door het werk van onder andere Kees Stip en Lévi Weemoedt, van wie in 2018 een bundel werd uitgebracht samengesteld door Özcan Akyol.


    Voor Ambilicious verleent Robert diverse hand- en spandiensten als het begeleiden van boekpresentaties en screenen van manuscripten van nieuwe auteurs.


    Tijdens zijn loopbaan in de zakelijke sector heeft Robert eerst in Deventer en Utrecht gewerkt en daarna in de oostelijke regio grotere zakelijke en vaak internationaal georiënteerde cliënten in portefeuille gehad. Ook was hij actief voor verschillende lokaal maatschappelijk betrokken organisaties. 


    Sinds enkele jaren richt hij zich geheel op zijn werk als auteur. In 2023 is Robert een samenwerkingsverband aangegaan met literair agent Dorine Holman.


    Robert Beernink woont en werkt in Enschede, is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen.


Share by: