Route 20

26 april 2025

Route 20

‘In de Tukkers, hun aard, gewoontes en gebruiken, komt de hele wereld samen.’ (Henk Boll)


Intracultureel autodidact Drs Mr Ing Henk Boll s.s.t.t. heeft tien jaar geleden een wereldreis gemaakt om Twentse Trekken op Bijzondere Plekken te ontdekken. Inmiddels heeft hij diverse plaatsen waar Twentenaren hun sporen hebben achtergelaten opnieuw bezocht. In TukkerTrek doet hij tweewekelijks verslag van zijn bevindingen.


TIP: TukkerTrek schrans-lezen? Klik hier en bestel de bundel in de webwinkel!


Route 20: Arecibo - SALAR DE UYUNI – Ouagadougou | Salar de Uyuni en het Boekelose zout 

 

De Plurinationale Staat Bolivia is bijna onvergelijkbaar met Twente. Natuurlijk: er zijn boeren, maar welk land kan zonder? Het klimaat is er tropisch en het landschap kent, door de ligging tegen de oostzijde van het Andes gebergte, zowel hoog- als laagland.

 Bolivia wordt gezien als een ontwikkelingsland. Toch is het rijk aan grondstoffen als tin, zink, goud, koper en lood. De overeenkomst met Twente moet dan ook daar worden gezocht.

 In het westen van Bolivia ligt de op een na grootse zoutvlakte op aarde: Salar de Uyuni. Ooit was daar een meer en toen dat was opgedroogd lag er ineens 10 miljard ton zout met een oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer. Jaarlijks wordt daar circa 25.000 ton van afgehaald voor productiedoeleinden.

 Het surrealistische landschap met zijn bijzondere flora - zoals grote cactussen - en fauna - waaronder meerdere soorten flamingo’s - is een belangrijke toeristische attractie. Er is een hotel gebouwd dat volledig is vervaardigd van zout.

 Over Twente lag ooit een zee en nadat die was ingedampt, bleef ook daar een laag zout achter. Deze raakte in de loop der tijd echter bedekt met aarde.

 In 1886 werd op het landgoed Twickel bij Delden, tijdens het boren van een waterput, een bron aangetroffen die zout water spoot. Het duurde tot 1919 voordat in Boekelo werd begonnen met zoutwinning, op een diepte van 325 meter.

 Om de zoutlagen te bereiken, hoefde de grond niet afgegraven te worden - hoewel dat vele werklozen tijdens de crisisjaren lange tijd van de straat had gehouden. Nog altijd gaan op talloze plekken in en rond Boekelo pijpen diep de grond in. Een leiding vanaf de fabriek in Hengelo - lokaal bekend als Het Zout, duidelijker kan niet - voert lauw water naar beneden om het zout in op te lossen en een andere om het water inclusief het zout weer naar boven te transporteren en terug naar Het Zout, voor verdere verwerking. Dat gaat dag en nacht door.

 Vroeger werden die in- en uitlaatplekken gemarkeerd door klassieke zwarte torentjes. Inmiddels zijn ze vervangen door kleinere groene huisjes. Dit zijn dus geen trekkershutten voor de ambulante toerist! Onder verwijzing naar artikelen uit zowel het Wetboek van Strafrecht als het Mijnreglement, is de toegang streng verboden.

 In tegenstelling tot het zouthotel op het Salar de Uyuni in Bolivia, dat illegaal is gebouwd, kan in Boekelo verder rustig worden geslapen. 

 

Volgende keer route 21: Salar de Uyuni - OUAGADOUGOU – Thebe | Ouagadougou, Hertme en het Afrika Festival

* * *

NB: Henk Boll is een alter ego van auteur Robert Beernink | copyright: Robert Beernink/RBmedia

Wijzer van een klok tegen de ondergaande zon.
24 april 2025
‘Aanstaande maandag is het 24 jaar geleden.’ Steunend op haar scootmobiel schikt de broze …
Foto vanaf het balkon van het orkest voor aanvang van de Matthäus-Passion april 2025
17 april 2025
Langzaam versterft het geroezemoes. Hoewel we vanavond voor, schat ik in, …